八海山のこだわり

【ティムズ・コーナー3】お燗番になりました!

私が日本に来たときから、よく目にしたのは、ほとんどのパーティやイベントには
「お燗番」がいることです。
パーティーでお燗番は大事な人です。
私は新潟県六日町にある「温泉御宿 龍言」のきき酒イベントで初めてお燗番をしました。

お燗番にとって一番大切な道具は、酒燗器と徳利です。
お酒をお燗するときには、いくつかの温度があります。
日本酒の温度にはこのようなものがあります。 チャートをごらんください。

 

Japanese Name Celsius Fahrenheit English Name
飛びきり燗(とびきりかん) 55° C 133° F Very Hot Sake
熱燗(あつかん) 50° C 122° F Hot Sake
上燗(じょうかん) 45° C 113° F Slightly Hot Sake
ぬる燗 40° C 104° F Warm Sake
人肌燗(ひとはだかん) 35° C 95° F Body Temperature
日向燗(ひなたかん) 30° C 86° F Sunbathing in Summer

 

お燗器を使って、私の目標温度は「上燗」(45℃)でした。
最初はたくさんの徳利を管理することは難しかった!

しかし、私は直ぐにお燗番に慣れ、日本酒とパーティを滞りなく進めることが出来ました。
お燗番するのは楽しいです!

記 2016~2017年

 

Since I came to Japan I’ve noticed many parties or events have an “okanban”.

At a party, the Okanban is an important person.

I recently did a sake event at Ryugon Onsen Hotel in Muikamachi,

Niigata as I was able to try being Okanban for the first time.

When warming sake there are several temperatures you can use.

For an overview of sake temperatures, please see this chart.

Using the Shukanki, my target temperature was “Jokan” (45˚C).

At first it was difficult to manage several carafes in the Shukanki!

But soon I kept the sake and party flowing

My translation is more like “I was soon able to get a grip of being the okanban and let the party flow”

It is fun to be the Okanban!

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